21.12.08

Pepparkakor

Jeśli jesteśmy już w Bullerbyn, to nie możemy zapomnieć o pepparkakor - szwedzkich pierniczkach. Przepis, według którego upiekłam w tym roku pierniczki pochodzi z bloga A Cookie for Every Country.

Pepparkakor

2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
½ łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka soli
1 łyżka sody oczyszczonej

1 i 1/4 szklanki masła
1 i 1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki brązowego cukru

1 małe jajko
skórka 1/2 pomarańczy
1 i 1/3 szklanki złotego syropu*
1 i 1/3 szklanki kremówki

8 i 3/4 szklanki mąki

Dzień pierwszy: Wymieszaj wszystkie przyprawy i sodę. Masło ukręć z dwoma rodzajami cukru. Dodaj przyprawy i jajko. Następnie skórkę pomarańczową, złoty syrop, śmietanę i na końcu mąkę. Wyrób ciasto. Powinno być jedwabiście gładkie. Uformuj je w kilka płaskich krążków lub wałków. Owiń plastikową folią i włóż do lodówki na całą noc.

Dzień drugi: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Blachy do pieczenia wyłóż woskowanym papierem. Porcje ciasta wyjmuj pojedynczo. Rozwałkuj je cienko na stolnicy obsypanej mąką. Foremki obsypuj mąką i wycinaj dowolne kształty.

Tak przygotowane pierniczki piecz 7-8 min., w zależności od ich wielkości. Zdejmij z blachy i ostudź na metalowej kratce.A gdy jej już upieczesz i ozdobisz to...

...zgodnie ze szwedzkim zwyczajem - pomyśl sobie życzenie. Umieść jeden pierniczek w dłoni i ją zaciśnij. Kciukiem lub palcem wskazującym drugiej dłoni rozłam schowane ciasteczko. Jeśli pierniczek pęknie na 3 części, Twoje życzenie się spełni. Jeśli rozpadnie się na więcej części, cóż... pozostaje Ci zjeść je ze smakiem, ale w mniejszych kawałkach.

Jak widać u nas też królowały prosiaczki ozdobione sezamem.



*Złoty syrop - inwertowany syrop z cukru, gęsty i złocisty. Można go kupić np. w Kuchniach Świata albo w sklepach ze zdrową żywnością. Ostatecznie można próbować zastąpić sztucznym lejącym się miodem, melasą lub syropem klonowym - niestety za efekt nie ręczę.

3 komentarze:

  1. ha! a co to złoty syrop?

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się poprawiłam i dopisałam to, co wiem na temat złotego syropu.

    OdpowiedzUsuń
  3. gdyby nie to, że dziś napiekłam pierniczków i mam dość na rok [ile to roboty z pierniczkami...], to bym się skusiła na te Twoje

    OdpowiedzUsuń

O, jak miło :-)