26.5.09

Ex libris

Wesołe ekslibrisy zaprojektowane przez Helen Dardik dla jej córek poszły do ludzi. Można je sobie wydrukować. Niestety napis jest w języku angielskim, ale od czego mądra głowa i sprawne ręce?

Dostępne na blogu Helen. Udanej zabawy!

ps. Czy Wasze dzieci, albo Wy sami używacie ekslibrisów?

23.5.09

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Czyli, co Cynamon ma na głowie?

Lekko zmodyfikowany przepis Liski na szwedzkie bułeczki kardamonowe, u mnie jako bułeczki cynamonowe (moje uwagi kursywą i w nawiasach).



Przepis na 12 sztuk (mnie wyszło 16*)

Ciasto

1 łyżka cukru
50 ml ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant

200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
450 g mąki (ok. 3 szklanek)(IMO potrzeba więcej, jakieś 4 szklanki**)
120 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego kardamonu (z braku kardamonu dodałam łyżeczkę mieszanki przypraw do piernika)

Nadziewanie

2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
(następnym razem podwoję ilość cukru i cynamonu, żeby były bardziej!)

Smarowanie

1 jajko plus 1 łyżeczka wody
płatki migdałów i (bardzo gruby) cukier

Wykonanie

W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże.Odstawić na kilka minut aż zacznie bąblować (ok. 10 minut).

W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzać aż masło się roztopi. Odstawić by ostygło. Wtedy połączyć z mieszaniną z drożdżami.

W dużej misce wymieszać mąkę (**IMO, jak pisałam wyżej, trzeba zwiększyć ilość mąki, która wpływa na konsystencję ciasta, ciasto powinno być zwarte, a nie lejące/klejące się, inaczej po wyrośnięciu nie uda się go rozwałkować), cukier, sól i kardamon. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto (można mikserem).Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.

Ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 40 x 45 cm. Posmarować go masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki grubości 3,5 - 4 cm (*kroiłam w trochę inny sposób - najpierw cały wałek na pół, później te połówki znowu na pół, i te w sumie ćwiartki znowu na pół - dlatego też wyszło mi 16 sztuk). Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Posmarować resztką masła. Ostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut (nie urosną zbyt wiele).

Przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem z wodą, posypać cukrem i migdałami. Piec ok. 20-25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.

Bułeczki są pyszne i jak widać na zdjęciu, mnie najbardziej smakują ze szklanką zimnego mleka! Pycha!

Dzięki Lisko!

Chcę!

Była już szara sukienka. Teraz pora na szare balerinki. Mnie się spodobały. I już!


A Wy jak myślicie - hit czy kit?

21.5.09

Toshiyuki Fukuda

Nostalgiczne ilustracje Fukudy przedstawiają przedziwne zwierzęta i postaci, a przegląd jego portfolio to swojego rodzaju podróż w czasie. Jego prace znaleźć można na wszystkim od okładek płyt CD, kartek pocztowych, materiałów tekstylnych po książki dla dzieci.
Prawda, że ciekawe?

Cynamon i Trusia

Cynamon i Trusia to zgrana, aczkolwiek niebanalna para, która stara się w zaspokoić naszą ciekawość w temacie ludzkiego ciała! Sposobu w jaki to robi nie da się zamknąć w sztywne ramy! Oj, nie!

W zabawnych, według niektórych niepoprawnych (sic!), wierszykach snują odpowiedzi na wiele pytań - Ile się zmieści w naszych głowach? Gdzie mieszka język? Co by to było, gdybyśmy nie mieli pupy? I jakie rozrywki lubi rodzina Lewostopaków? Ktoś wie? Nie?!

To na co czekacie? Sięgnijcie po najświeższą na naszym rynku książkę Ulfa Starka, fantastycznie zilustrowaną przez Charlotte Ramel. Książka jest świetna – wiesze zabawne, a ilustracje (sami zobaczcie) takie... nieuczesane!

Śmiech do rozpuku – gwarantowany!

Tytuł: Cynamon i Trusia. Wierszyki od stóp do głów. (org. Kanel och Kanin)
tekst: Ulf Stark
ilustracje: Charlotte Ramel
tłumaczenie: Agnieszka Stróżyk
wiek: 2+
wydawnictwo: Zakamarki
rok wydania: 2009